Днес стана ясно, че учени от Станфордския Университет са разработили ново поколение литиева батерия, която може да осигури заряд в продължение на много, много по-дълго време (все още не се споменава точно колко). Методът дава възможност за вграждане на литии в анода на батерията по-плътно и по-ефективно, спрямо преди, като се използва въглероден ноноскопичен въглероден щит, който контролира нестабилния химикал.

Резултатът е мощност, която ще осигури значително по-дълго време за работа на батерията, без опасност от бърз разряд. Технологията е относително безопасна и за това свидетелства мнението на Стивън Чу (бившият секретар по енергетика на САЩ), който смята, че един мобилен телефон, снабден с тази нова батерия би могъл да има два до три пъти по-дълъг живот. Автомобилните производители също биха могли създадат по-евтини електрически автомобили, които ще предлагат по-голям пробег.

За съжаление (отново) трябва още работа преди да се зарадваме окончателно, че няма да ни се налага всеки ден да зареждаме смартфоните и таблетите си. Крайно време е да видим някакво развитие при батериите и то да се усети от нас самите.

 

Виж още: Колко ще издържа батерията на iPhone 6?