През последната седмица новинарски медии съобщиха за случай, при който ВВС на САЩ са провели симулация с контролиран от изкуствен интелект дрон. Според първоначалната информация нещата са отишли в грешна посока и дронът "е убил оператора, защото този човек му е пречил да постигне целта си". Военновъздушните сили на САЩ отрекоха да са провеждали симулация, а първоначалният източник на историята заяви, че твърдението му е "погрешно". 


Неразбирането и бързото разпространение на историята показва колко лесно е непреднамерено да се разпространят погрешни новини за "убийствен" AI, особено когато те отговарят на предварително изградените представи за злоупотреби с технологията. 
Все пак много експерти нарекоха историята твърде патетична поначало, и то не само заради техническите критики, обясняващи, че една военна система не би работила непременно по този начин. Както с чувство за хумор се изрази потребител на BlueSky на име kilgore trout: "Знаех, че тази история е глупост, защото представете си военните да излязат и да кажат, че скъпата оръжейна система, върху която работят, е гадна".

Снимки: Unsplash

Виж още: Китай разработва шпионски дронове, надминаващи скоростта на звука три пъти

Тагове: