При наскоро изтекли документи на военна тематика, беше разкрито, че китайското Министерство на националната отбрана смята да разшири възможностите си за наблюдение със свръхзвукови разузнавателни дронове. The Washington Post съобщава, че според сателитни изображения, включени в документите, датирани от 9 август 2022 г., става въпрос за два разузнавателни дрона WZ-8 с ракетно задвижване във въздушна база на около 350 мили от Шанхай. Смята се, че авангардните безпилотни самолети, които се изстрелват от самолети бомбардировачи, са способни да се движат със скорост три пъти по-висока от скоростта на звука - малко по-бавно от мистериозния американски Lockheed Martin SR-72 Blackbird, за който Lockheed твърди, че достига скорост от 6 Max.

Дроновете биха могли да помогнат на Китай в картографирането в реално време, което да даде информация за стратегията или да позволи нанасянето на високоскоростни ракетни удари в бъдещ конфликт, съобщава The Washington Post. 
Безпилотните самолети WZ-8 бяха представени през 2019 г. по време на 70-годишнината от основаването на Китайската народна република, но малко военни анализатори смятаха, че по това време те са били напълно функционални, припомня The Washington Post. Документите, за които съобщава изданието, включват траекториите на полета на дрона, както и самолета бомбардировач, използван за изстрелването на устройството. 

Снимки: YouTube

Виж още: Китай прие правила за генеративен AI, след като Alibaba и Baidu пуснаха свои услуги