Германски изследователи, закупили устройства за биометрично заснемане от eBay, откриха чувствителни американски военни данни, съхранявани на техните карти с памет, съобщи The New York Times. Това включва пръстови отпечатъци, сканиране на ириса, снимки, имена и описания на лицата предимно от Ирак и Афганистан. Много от тях са работили с американската армия и биха могли да бъдат мишени, ако устройствата попаднат в неподходящи ръце, твърди докладът.

Група изследователи, наречена Chaos Computer Club, ръководена от Матиас Маркс, закупи шест от устройствата от eBay, повечето за под 200 долара. Те бяха подтикнати да го направят от доклад от 2021 г. на The Intercept, който твърди, че талибаните са конфискували подобни американски военни биометрични устройства. Изследователите искаха да видят дали устройствата съдържат идентифициращи данни за хора, помагали на американската армия, които биха могли да ги изложат на риск.

Според доклада те са били шокирани от резултатите. В картата с памет на едно устройство те открили имената, националностите, снимките, пръстовите отпечатъци и сканиранията на ириса на 2632 души. Други метаданни показват, че устройството е било използвано близо до Кандахар, Афганистан, през лятото на 2012 г. Друго устройство пък е използвано в Йордания през 2013 г. и съдържа пръстови отпечатъци и сканиране на ириса на малка група американски военен персонал.

Такива устройства са били използвани за идентифициране на бунтовници, проверка на достъпа на местни и граждани на трети страни до американски бази и свързване на хора със събития, според ръководство за устройствата от 2011 г. „Беше обезпокоително, че американската армия дори не се опита да защити данните“, казва Маркс пред NY Times. „Те не се интересуват от риска или го пренебрегват.

Едно устройство беше закупено на военен търг и продавачът казва, че не е знаел, че съдържа чувствителни данни. Чувствителната информация се съхранява на карта с памет, така че американската армия е можела да елиминира риска, като просто премахне или унищожи картите, преди да ги продаде.“

„Тъй като не сме прегледали информацията, съдържаща се в устройствата, отделът не е в състояние да потвърди автентичността на предполагаемите данни или по друг начин да ги коментира“, каза прессекретарят на Министерството на отбраната бриг. ген. Патрик С. Райдър пред Times. „Отделът изисква всички устройства, за които се смята, че съдържат лична информация, да бъдат върнати за допълнителен анализ.“

Като се има предвид чувствителността на информацията, групата планира да изтрие всяка лична информация, открита на устройствата. Друг изследовател отбеляза, че всички лица, намерени на такива устройства, не са в безопасност, дори ако са променили самоличността си, и трябва да получат убежище от правителството на САЩ.

Снимка: Unsplash

Виж още: Американските военни са съобщили за стотици срещи с НЛО през 2022 г.