В навечерието на Лунната нова година полицаите в Китай имат на разположение нова джаджа за наблюдение – умни слънчеви очила. С тяхна помощ силите на реда могат да сканират големи струпвания на хора и да идентифицират потенциални престъпници или бегълци. Подобно устройство е доста ключово за бързото и точно разпознаване на хора, пише Wall Street Journal. Очилата ще помогнат на китайските полицаи да се справят по-добре с големия наплив от хора, които заливат железопътните гари, автобусни станции и летища по време на големите празници на китайската Нова година. През 2018 г. тя се пада на 16 февруари, като официалните почивни дни са до 21 февруари включително. За празниците се очаква над 385 милиона китайци да пътуват в различни точки на страната и чужбина.   

Google Glass по Оруел

Новите мобилни устройства на китайските полицаи наподобяват изключително много на умните очила Google Glass на интернет гиганта. Те разполагат с вградена камера и софтуер за лицево разпознаване. Данните от видео потока се обработват от програмата, която след това сравнява хората в базите данни. Последните могат да се пренасят на специално мобилно устройство от самите полицаи, за да не са зависими от интернет връзка. Това е голяма разлика спрямо другите иновативни системи за наблюдение, които разчитат на облачни технологии и дистанционен достъп до базите данни. Според китайския държавен вестник People’s Daily вградените камери в слънчевите очила предоставят „високо ефективно сканиране“ на тълпи от хора за намиране на бегълци и престъпници. С помощта на новите устройства са били заловени седем души, които са свързани със сериозни криминални нарушения, а 26 други са пътували с чужда самоличност, допълва изданието.

Технологията може да се използва не само за хващане на престъпници, но и на политически дисиденти.

Технологичният лидер в наблюдението

В последните няколко години Китай се превърна в лидер в използването на иновативни технологии за наблюдение. Властите в страната демонстрираха как с помощта на камери, софтуер за лицево разпознаване и изкуствен интелект могат да се идентифицират и проследяват минувачите по улиците в реално време. Добавянето на мобилни устройства допълнително разширява възможностите на подобна система.

„Очилата предоставят възможност да се проверяват хората навсякъде“, коментира Ву Фей, главен изпълнителен директор на LL Vision – разработчикът на умните очила, цитиран от Wall Street Journal. “Комбинацията от мобилни аксесоари и изкуствен интелект веднага осигурява резултатите от сканирането”, допълва той.

Тестовете на компанията показват, че устройството е успяло да идентифицира 10 000 души за по-малко от 100 милисекунди. Това е много по-бърз резултат от системите, които разчитат на стационарни камери.

Цената на очилата е около 636 долара и те се предлагат само на легитимни служби за сигурност, подчертават от LL Vision. Като за момента продажбите се ограничават само до китайски институции. Засега.