В интернет се появиха снимки и информация за нов патент на Apple, който се отнася за чифт интелигентни очила, които имат функция за добавена реалност (AR). Патентът показва нещо като поддръжка за "сензорен екран" и точки на интерес (POI - points of interest).

Точките на интерес в този случай представляват нещо, което някой може дa отнесе към "реалната среда". Например, ако направите снимка на вашия блок с вашия iPhone, системата за разширена реалност може да идентифицира обекта и да го отбележи като точка на интерес. Това може да се отнася за историческа сграда, популярно заведение или нещо друго.

Патентът включва илюстрации, показващи този вид AR система. Очилата от патента ще разполагат с най-малко една вградена камера, която ще може да засича "реалната среда", без да използва свързан смартфон.

Патентът идва от компанията Metaio, която беше придобита от Apple преди няколко години. Разбира се, това не е първият път, когато виждаме някакъв вид "умни очила", но тук фокусът пада най-вече върху AR технологията, отколкото върху самите очила. Очакваме изненади от Apple тази есен точно в този технологичен сегмент, тъй като самият Тим Кук заяви, че вижда огромно бъдеще в AR технологията.