Скоро летящите килимчета от приказките може да се превърнат в реалност, благодарение на нова разработка на учените от университета "Принстън". Те създадоха малко устройство с дължина 10 см, което се движи подобно на летящо килимче. То представлява прозрачен пластмасов лист, привеждан в движение от специфични пулсации - по повърхността му под действието на електричество преминават от единия край до другия малки вълни, създаващи поток въздух. Прототипът се придвижва със скорост от един сантиметър в секунда. Планирано е обаче в бъдеще скоростта да бъде увеличена до метър в секунда.

Въпреки че изобретателите наричан прототипа "летящ", това може би не е точният термин. Става дума по-скоро за създаването на въздушна възглавница под пластината, благодарение на която "килимчето" остава съвсем близо до земята. Същото ще се случи и с негова по-голяма версия.

Към момента прототипът е ограничен в изминаването на определени разстояния, тъй като разполага с енергията само на прикрепена към него малка батерия. В бъдеще обаче се планира подобреният вариант да черпи мощ от слънцето, което ще елиминира това ограничение.