За технологичните иновации като че ли не съществува почивен ден. Учени ежечасно създават футуристични прототипи на свръхколи, компютри, телефони, дори роботи. Докато допреди няколко години притежанието на технологично устройство бе рядкост, днес то е важно и нужно средство за живот. Макар и обществото ни да е свикнало да съществува съвместно с технологичната индустрия, това не бележи края на изненадите от подобно естество. Специалистите са убедени, че развитието в технологична насока е само в началото си, а до десет години светът ще придобие невиждан досега облик. Какви ще са промените и ще позволи ли човечеството ни да бъде управлявано от машини, са въпросите, които разбуждат дискусии напоследък.

Неограничено безплатно пространство за данни 

Мисълта за неограничено, а още повече напълно безплатно място за запазване на снимки, документи и данни звучи твърде хубаво, за да е истина. Свободното пространство в облака винаги е било до голяма степен ограничено, колкото и допълнителни такси да плащаме за разширяването му. Специалисти обаче са на друго мнение - говори се, че до две години всеки втори интернет потребител ще има възможност да ползва услугата без повече задръжки, притеснение или високи цени. Колкото и голям да бъде даден файл, той ще бъде записван в онлайн пространството за секунди напълно безплатно! Очаква се много скоро световните платформи за записване на данни като Dropbox, MEGA, Google Drive да започнат постепенно да свалят цените за сметка на повече достъпни GB. Например досега достъпните безплатни 15 GB в Google Drive могат да станат двойно повече, за да се привлекат повече потребители на платформата. Определено събитие, заслужаващо си чакането! 

Виж още: Има ли край Вселената?

Роботи фармацевти

Скоро посещението на аптеката в Америка със сигурност няма да е скучно! Слуховете са, че през 2021 клиентите ще се радват на бързо и безпроблемно обслужване от роботи зад касата, точно както правят лекарите в медицинския център UCSF. Там царува т.нар. роботизирана фармация - механични ръце обслужват пациентите на касите, като им предоставят нужните медикаменти. И това съвсем не е изненада. Машините отдавна са завзели и доказали ефикасността си в редица производствени заводи, а пренасочването им към фармацевтичния бизнес бе само въпрос на време. Интересно е само дали новият подобрен персонал ще може да разчита и лекарските рецепти след време!

Интернет в дрехите ни

Не е тайна, че употребата на смарт аксесоари като часовници и гривни е все по-честа. Логично е развитието на тенденцията да не спре дотук. В този ред на мисли, представете си една реалност, в която всяка сутрин обличаме… интернет! Далеч от измислица, идеята е напът да се превърне в реалност! Говори се, че до 2022 цели 10% от населението ще притежават дрехи, пряко свързани с онлайн мрежата. Google и Levi’s вече направиха успешен пробив в тази насока през 2018 с общия им проект Jacquard - дънково яке за $350, изцяло свързано с интернет. Сензори в ръкавите, USB портове и постоянна връзка с услугите Google Maps и Spotify са само част от екстрите, които дрехата предлага. Това се нарича да си в крак с модата или по-скоро - с технологиите!

3D-принтирани суперколи

Довчера 3D принтирането на миниатюри бе интригуващ пробив в индустрията, днес вече е отживелица. Има ли и друг начин за експлоатиране на подобно изобретение? Според автомобилната компания Local Motors съществува начин за конструиране на лек автомобил в цял размер единствено с помощта на 3D принтер. Пример за това е изцяло 3D-принтираната строителна кола The PUV, създадена от националната лаборатория Oak Ridge с цел складиране и пренасяне на електрическа енергия от една сграда до друга. Макар и все още не за универсална ежедневна употреба, трябва да признаем, че реализацията на подобни проекти в бъдеще ще подпомогне опазването на природата. Колкото до цените, всеки се надява, че ще бъдат достъпни за по-голямата част от обществото.

Мобилни телефони импланти

Ако досега сме били неразделни с мобилните ни телефони, то до 2025 тази близост ще придобие още по-буквален смисъл. Имплантирането на чип в главите ни ще позволи на телефона още по-лесно да следи физическото състояние, местоположението, а може би дори и мислите ни за една още по-светкавична комуникация. Макар и още да няма напълно разработен прототип, очаква се сред основните бъдещи създатели на подобна иновация да бъдат компаниите Microsoft и Google, тъй като те притежават най-много средства в индустрията. Колко е тънка границата обаче между нужен ъпргейд и неизбежна социална клопка, ще се запитат някои потребители, преди да закупят новото устройство в бъдеще.

Трансплантация на 3D-принтирани бели дробове

След безспорния успех в изработката на реални човешки кости чрез 3D принтер, учените усилено търсят начин за произвеждане и на органи, използвайки същия метод. Проектът SLATE, дело на американски лекари, успява през 2019 да създаде прототип на бял дроб чрез специална технология. Чрез наслагване на пластове един по един и финално облъчване със синя светлина органът е изграден безупречно. С подобно светкавично прогресиране на медицината в последните години няма да е изненада, ако до 2024 биопринтирането на неограничен брой синтетични части на тялото се превърне в ежедневие. Хиляди спасени човешки животи - само за минути!

Изкуствен интелект в бизнеса

С навлизането на изкуствения интелект в кариерното ежедневие най-големият страх за момента е, че много скоро 100% от световната работна ръка ще бъде заменена от технологичните й еквиваленти. В последно време обаче все повече се дискутира възможността на роботите да заемат постовете на фирмените управители и техните приближени. Очертава се, че до 2026 цели 30% от властта на корпоративните бизнес членове ще бъде в ръцете на машините. С имплементирането на суперкомпютри като JAGUAR (националната лаборатория в Оук Ридж) и KRAKEN (националния институт за компютърни науки) доходите на компаниите ще се увеличат с до 300%, а обратната връзка с потребителите ще се подобри с 50%. Дали това няма да е само първата стъпка в завладяването на човечеството от технологиите?

Интернет в домашните уреди

По-голямата част от интернет трафика досега е следствие на честата употреба на мобилни телефони и компютри. Според статистики, много скоро причината за бавна връзка с мрежата ще е напълно различна. До 2024 половината онлайн трафик ще е причинен от домашните ни устройства. Независимо дали става въпрос за кухненски уред, светлинно тяло или климатик, всеки дом ще бъде постоянно пряко свързан с интернет пространството. Иновативният смарт хладилник GE Cafe Smart French Door Refrigerator, който безпроблемно може да бъде свързан с домашния асистент Amazon Alexa само с помощта на Wi-Fi връзка, е само един от множеството примери за интегрирането на онлайн пространството у дома. Настройки на температурата, затопляне на вода за кафе и отваряне на вратите са някои от най-завидните екстри на футуристичния кухненски уред. Значи ли обаче, че с все по-светкавичното навлизане на този тип онлайн начин на живот, ще бъде възможно всеки човек да бъде следен от системата всяка минута от денонощието?