Ако някога сте се чудили как точно мирише Космосът, един нов парфюм може да реши тази дилема. Съвсем скоро бе пуснатa новa Kickstarter кампания, целта на която е да спонсорира разработката на ново ухание, наречено Eau de Space, като производителите обещават то да донесе интересния мирис на Космоса обратно на Земята.

Новият аромат е дело на Стийв Пиърс, известен химик и основател на компанията Omega Ingredients, фокусирана в създаването на висококачествени, натурални съставки за хранителната и парфюмерийната индустрия. Първоначално той е бил нает от NASA през 2008 година, за да разработи подобна миризма. Това му отнело около 4 години, като целта била тя да помага в тренировките на астронавтите преди изстрелване, за да елиминира потенциални неприятни изненади при първо излизане в орбита.

„Космосът мирише на барут точно след изстрел с оръжие“, казва Пеги Уитсън, астронавт и участник в множество мисии в Международната космическа станция. „Има леко горчив привкус, в добавка към усещането за нещо опушено и изгорено.“

Следващата цел на компанията Eau de Space е разработката на парфюм, наречен „Мирисът на Луната“.

*Снимки: Eau De Space, Kickstarter