NASA иска да е сигурна, че няма неволно да пренесем организми или други замърсители от Земята до други планети и обратно, когато хората започнат да изследват Космоса. Директорът на агенцията Джим Бриденщайн обяви, че тя е актуализирала своята политика, за да отрази риска от замърсяване пред предстоящите мисии от програмата Artemis.

„Трябва да защитим научните открития и околната среда на Земята, докато в същото време позволим човешки проучвания и комерсиални иновации на Марс и на Луната“, казва той.

Въпреки че NASA отдавна изпраща сонди и друго оборудване до тези две дестинации, тя се притеснява за биологичното замърсяване, свързано с човешкото присъствие там. Ако по невнимание пренесем замърсители на други светове, когато започнем да ги изследваме, рискуваме да опорочим търсенето на извънземен живот. В същото време NASA не иска екипажите да предизвикат нежелани промени в околната среда на Земята, като донесат замърсители от Космоса.

Двете нови директиви на NASA засягат роботизираните и човешките мисии до Луната и Марс и установяват добри практики за ограничаване опасността от замърсяване, както и по-ефективни начини за преработка на отпадъците. Освен това агенцията иска да разбере по-добре процесите на Марс, за да намери най-добрия начин за стерилизиране на земните микроорганизими, които ще се повяват в резултат на човешката дейност там.

NASA се надява да изпрати хора на Луната до 2024 г. и да установи постоянно човешко присъствие там.

Cнимка: NASA

Виж още: Web камерата на Бил Гейтс е нечовешка (СНИМКИ)