Майкъл Макалпайн, асистент-професор по механика и аеронавтика в университета „Принстън“, стана ръководител на екип, занимаващ се с изработката на сложни електронни устройства чрез 3D принтиране. Едно от първите творения на учените са лещи за очи, в които са вградени светодиоди (LED).

Усъвършенстването на технологията за 3D принтиране вече позволява работа на микроскопично ниво. Миниатюрните светодиоди са вградени в стандартни пластмасови контактни лещи и са свързани чрез изключително тънки проводници към енергиен източник. Това позволява на LED лампичките не само да определят цвета на лещата, но и да я карат да свети.

Разбира се, на този етап произведението не е предназначено за употреба в реалния живот - освен че не е практично, то може и да е опасно за зрението на хората, които носят такива лещи. Единствената цел зад това произведение на инженерната магия е да се демонстрира самата технология. Според проф. Макалпайн има още поле за развитие - например в площта на малката леща биха могли да се вградят още дребни LED диоди, всеки от които да отделя светлина с различен цвят.

Тагове: