Apple и Google са компании, които създават впечатление за огромни инвестиции в областта на иновативните технологии, особено имайки предвид, че техните платформи водят мобилната индустрия. 

Знаете ли обаче, че през 2011 г. Apple е похарчила едва 3 милиарда долара в областта на R&D (Научно-изследователска дейност). Поставяйки сумата до спечелените от Samsung повече от 1 милиард долара, няма как да не се учудим колко малки са разходите на Тим Кук и компания в този сектор. Очакваме през 2012 г. сумата да достигне 4 милиарда долара, което също е изключително малко на фона на останалите компании в технологичната индустрия. 

Разходите на Google не са конкретизирани, но изглежда момчетата от Маунтин Вю също са изключително загрижени за патентното си портфолио, макар да не го показват. Външен източник споделя, че повечето компании в областта, включително Apple, Google и Samsung, често подават един и същ патент за одобрение десетки пъти, нанасяйки малки промени, за да може патеното бюро накрая да се предаде и да го приеме. 

Смятате ли, че патентната система е опорочена?