Както очаквахме, по време на специалното си събитие в Ню Йорк вчера, Apple представи новата си платформа за създаване, разпространение и използване на дигитални учебници. Тя съществува в рамките на приложението iBooks и предоставят съдържание с високо ниво на интерактивност, което включва видео, анимации, триизмерни графики и диаграма, елементи, които поддържат мултитъч жестове, интегрирани задачи и въпроси и др. Компанията набляга на възможностите за водене на бележки, които са реализирани по същия начин, както в книгите. Системата работи само с iPad. 

Създаването на учебници също е максимално лесно. Достатъчно е да свалите безплатното Mac приложение iBooks Author и да започнете да изграждате своя учебник. Софтуерът наподобява силно разширен офис пакет, комбиниран с графичен редактор и система за предпечат, но включва някои по-специални възможности за създаване на интерактивни елементи. Ако се справяте добре с HTML5, може да създавате и собствени компоненти. Наличието на подобна система ще доведе до популяризиране на независимите авторски учебници.

Публикуването на учебниците става в iBookstore, като максималната цена е 14.99 долара (30% комисионна за Apple). 

Освен iBooks 2, Ябълката анонсира и iTunes U приложение. Образователната секция в iTunes съществува отдавна, но новото приложение позволява организирането на учебници занаятия и лесна комуникация между преподаватели и ученици/студенти. Ако сте използвали Moodle или друга подобна система, това може би ви звучи сравнително познато, на предложението на Apple е значително по-изпипано и функционално. 

 

Очаквайте по-дълга статия по темата идната седмица. 

 

 

Тагове:
Най-четени
Всички

10 е-коли, които ще може да си купите в следващите 5 години

43 | 23.08.2019
Още от Tech

Новите iPhone-и най-сетне с бързо зареждане по USB-C?

46 | 24.08.2019