Популярността и успехът на смартфоните iPhone 6 и iPhone 6 Plus доведоха до рекордни финансови резултати за Apple.

През първото фискално тримесечие на 2015 Apple е продала рекордните 74.5 млн. бройки iPhone, което е увеличение с 46% спрямо най-доброто й (досега) тримесечие, когато компанията продаде 23.4 млн. бройки. Резултатите надхвърлят всички очаквания на анализаторите, които прогнозираха 65 млн. продадени смартфона. 

Печалбата за последното тримесечие достигна 18 млрд. щатски долара – нито едно американско публично дружество не е печелило толкова за едно тримесечие. За Apple това представлява скок от над 38% на годишна база, пише WSJ. Това е повод за радост и за акционерите. През април Apple ще „помисли“ за актуалната програма за дивидентите. С други думи – задават се програми обратно изкупуване на акции и изплащане на дивиденти, пише Investor. Приходите от продажби за изтеклото в края на декември първо фискално тримесечие са нараснали преди всичко заради това с почти 30 на сто до 74.6 млрд. долара, като очакванията бяха за 67.5 млрд. долара. 

След анонсирането на резултатите акциите на компанията скочиха с 6%. 

Незадоволителни резултати дава iPad. Компанията е продала 21.5 млн. бройки, което е намаление със 17% спрямо предишното тримесечие. Изпълнителният директор на компанията Тим Кук обясни по-слабите продажби с възможната канибализация от Mac, от една страна, и iPhone, от друга. 

Кук съобщи и че iPhone 6 отчита най-голям брой "преминаващи от Android" за последните 3 години, с което той много се гордее. „Apple продаде толкова iPhone, колкото успя да произведе“, каза той пред CNBC. 

Най-голямата част от приходите на Apple са дошли от Америка, където компанията отчита 30.5 млрд. щатски долара. На второ място е Европа със 17.2 млрд. долара, следвана от Китай, който е донесъл на гиганта 16.1 млрд. долара. Само в Китай компанията отчита 70% скок на приходите в сравнение с миналото тримесечие.

Числата, които имат значение: 

Приходи: 74.6 млрд. долара, с 30% повече от очакваните 67.5 млрд. долара

Продажби на iPhone: 74.5 млн., с 46% повече от очакваните 65 млн.

Приходи от iPhone: 51.2 млрд. долара

Средна продажбена цена на iPhone: 687 долара, очаквани 668 долара

Продажби на iPad: 21.4 млн., със 17% по-малко от очакваните 22 млн. 

Приходи от iPad: 9 млрд. долара

Средна продажбена цена на iPad: 419 долара, очаквани 436 долара

Продажби на Mac: 5.52 млн., с 14% повече от 5.5 млн. очаквани

Приходи от Mac: 6.9 млрд. долара

Средства в кеш: 178 млрд. щатски долара


Акцентите от пресконференцията: 

- Огромен интерес към Healthkit - над 600 разработчици работят по собствени приложения.

- CarPlay се поддържа от 30 автомобилни марки.

- 750 банки и кредитни институции са интегрирали Apple Pay. Над 2/3 от от безконтактните плащания са осъществени чрез услугата. Panera съобщава, че 80% от мобилните плащания са от Apple Pay. Whole Foods отчита 400% скок на електронните плащания заради иновативната услуга, представена през септември.

- Приходите от услуги (App Store) са 4.8 млрд. щатски долара, което е увеличение с 41%. iOS разработчиците са спечелили 25 млрд. долара. 

- Apple вече има 447 магазина, от които 182 извън САЩ. 

- Apple Watch пристига през април

Изображение: Karlis Dambrans/Flickr

Прочетете: Излязоха iOS 8.1.3 и OS X Yosemite 10.10.2