С изненадващо постановление, федералният съдия Уилям Паули III отхвърли делото на ACLU (American Civil Liberties Union) срещу програмата за събиране на метаданни от NSA. Постановлението казва, че записите на NSA са напълно законосъобразни, съгласно раздел 215 от „Патриотичния закон“. Припомняме, че „Патриотичния закон“ бе приет след атаките на 11 септември 2001г., за да дадат повече права на право охранителните органи на САЩ. Освен това, съдията постанови, че "това дали трябва да се провежда тази програма, е решение на два други отдела на правителството."

Със сигурност делото ще бъде обжалвано и най-малко ще стигне до Върховния съд. Интересното е, че по-рано този месец, отделен федерален съд постанови, че програмата за телефонни записи "вероятно е противоконституционна." А това разногласие поставя въпроса за по-високо ниво отсъждане.

Заместник правния директор на ACLU, Джамал Джафер описа решението като погрешно. "Ние сме изключително разочаровани от това решение, което грешно се интерпретира съответните устави, подценява последиците за неприкосновеността на личния живот от наблюдение на правителството и злоупотребява с основни конституционни защити", каза Джафер в подготвената декларация. "Ние възнамеряваме да обжалваме и с нетърпение очакваме развитие по-случая на втора инстанция."

 

А знаете ли, че NSA са подкупили RSA Security с $ 10 милиона долара?