Съдбата на мрежовата неутралност все още е крайно неисигурна. Редица страни нямат интерес равнопоставеността в интернет да се запази, предлагайки субсидирани на трафик към конкретни услуги, което е против фундаменталния замисъл на глобалната мрежа.

Том Уийлър от FCC споделя пред The Verge, че през февруари би трябвало да се гласува нова версия на законодателната рамка за Open Internet. Тя е много по-стриктна и не позволява повече практики, от които потребителите се страхуват. Основната й опозиция, разбира се, са интернет доставчиците, които продължават да искат все по-големите им разходи да се компенсират от компании като Netflix, Google и Apple. От друга страна защитниците на мрежовата неутралност се притесняват, че рамката не е достатъчно ясна и ще позволи лесно заобикаляне в съда.

Най-добрият изход би бил интернет достъпът да се превърне в Title II услуга, подобно на телефонните мрежи. Това гарантира мрежовата неутралност най-силно. Разбира се, всички решения биха функционирали на територията на САЩ, но, имайки предвид, че преобладаващата част от съвременните интернет услуги се базират отвъд океана, развитието е от глобално значение.

А знаете ли, че Ангела Меркел говори против мрежовата неутралност?