Германският канцлер Ангела Меркел сподели визията си за бъдещето на интернет, която няма как да се хареса на поддръжниците на мрежовата неутралност. В свои коментар от миналата седмица Меркел се е обявила за двулентов интернет, съобщава The Verge. Според нея едната линия трябва да е за "специални" услуги с висок приоритет, докато другата трябва да е на практика интернет, който познаваме днес.

Вярванията на Меркел са в тотален разрез със защитниците на мрежовата неутралност. Всъщност с "мрежова неутралност" се изразява това, че скоростта на връзката с каквито и да е услуги, не се определя от доставчиците на интернет, а само от техническите параметри на мрежата. От месеци в САЩ тече обществен дебат по темата, който е предизвикан от желанието на големи доставчици на интернет да получават пари, за да осигурят бързи скоростни на услуги като Netflix. Защитниците на мрежовата неутралност твърдят, че тя е ключ към продължителното развитие на интернет, докато Меркел е на обратното мнение.

Според нея именно бързите линии за достъп са необходими за развитието на нови и по-напреднали употреби на интернет. С това тя визира неща като телемедицина или коли без шофьор. Според германския канцлер подобни технологии не биха били възможни и няма да се появят на пазара, без да има гарантирани бързи връзки с интернет за тях.

Не е ясно как подобна двулентова система би могла да се въведе или регулира. Най-важното неизвестно са типът компании, които трябва да имат право на платен достъп до бързите линии за интернет. Според източници в немското правителство, цитирани от Франкфуртер Алгемайне Цайтунг, достъп до тези линии ще имат и услуги за видео стрийминг.

Засега Европейският съюз опазва истинската мрежова неутралност, въпреки че дискусиите за бъдещето на регулациите за интернет текат и на нашия континент. Ангела Меркел вярва, че позицията ѝ е полезният компромис и на теория е права. На практика е изключително важно с какъв капацитет ще може да оперира линията за общия трафик, който работи по правилата за мрежова неутралност. Това би могло да се решава от доставчиците на интернет или да бъде регулирано. Проблемът тук е, че ако линията за основния трафик не е достатъчно бърза и всяка компания има правото да си плати за достъп до по-бързата, то вероятно много компании ще предпочетат това пред лоша услуга. А подобна ситуация е точно обратното на мрежовата неутралност.

Тагове: