За първи път в света 14 платна на големи майстори, които принадлежат на мадридския музей Прадо, станаха достъпни за детайлно изучаване по проект на Google Earth. Сред шедьоврите са картини на Рембранд, Рафаел, Гоя, Дюрер, Ел Греко и други (виж пълния списък тук).

Програмата дава възможност да се изучават като под микроскоп творбите по време на едночасова виртуална разходка из залите на прочутия музей. Представени са 8000 снимки на картините с резолюция 14 гигапиксела, което е 1400 пъти повече, отколкото 10 мегапикселните фотографии, правени със съвременните любителски апарати.

Такова нещо не е правено до момента заяви директорът на испанския клон на Google Хавиер Родригес Сапатеро. - Цифровата репродукция на платното, разбира се, не може да замени истинската картина и въздействието й върху зрителя е различно. Но пък дигиталната версия може да се изучава детайлно до най-малката подробност по всяко време.

За да бъдат изучени шедьоврите под лупа е необходима само да бъде свалена безплатната програма Google Earth.

Трябва да се каже, че подобно нещо вече е правено. В Италия пуснаха в интернет 16-мегапикселово копие на Тайната вечеря (L'Ultima Cena) от Леонардо да Винчи.

Тагове: