Това ли е началото на нова сериозна патентна битка? Преди месец научихме, че Nvidia завежда патентно дело срещу Samsung и Qualcomm. Причината? Някои графични чипове, използвани в продукти на корейците. Според информацията, разпространена от официалния блог на Nvidia, става въпрос за модели на графичните архитектури Qualcomm Adreno, ARM Mali и Imagination PowerVR.

В официалния си блог Nvidia съобщи, че Комисията за международна търговия (ITC, САЩ), която в никакъв случай не може да бъде приета за съдебен орган, е взела решение, което е в тяхна ползва. Това поставя и началото на по-задълбочено разследване.

Припомняме, че Nvidia е инвестирала над 9 млрд. долара за изследване и развитие – сума, част от която е възнамерявала да си върне чрез патентни такси. За нейно съжаление, това е невъзможно, тъй като компаниите отказват да лицензират технологията, пишат от Phonearena. Разбира се, това е мнението на Nvidia. От Samsung коментираха, че ще предприемат всички необходими мерки, за да отхвърлят нападките, отправени към тях.

Проблемът идва от 7 патента, използвани от Samsung и Qualcomm. Nvidia е предприела действия, след като е провела няколко разговора с корейския производител. Те не довели до щастлива развръзка, тъй като производителите на смартфони Galaxy отвърнали, че това е проблем на доставчиците на компоненти, а не техен. Nvidia не смята така, тъй като настоява за забраната на някои от флагманите на Samsung на територията на САЩ – Galaxy Note 3, Note 4, Note Edge, Galaxy S4 и S5. Съмняваме се, че скоро този спор ще намери решение, но ще следим с интерес ситуацията. Виновни ли са Samsung?

Microsoft завежда съдебен иск срещу Samsung за 6.9 млн. долара