На 31 октомври 2013 г. Android 4.4 KitKat излиза за Nexus 5. Кога и как го получават останалите марки? Ars Technica подрежда някои от популярните производители на смартфони и датите на ъпдейт за тях.

Закъснението е отчитано в месеци от 31 октомври 2013 г. до датата на ъпдейта чрез OTA (Over-The-Air) услуга или излизането на системен файл за сваляне в САЩ. Разглеждат се флагмани – висок клас устройства, без KitKat при премиерата си.

Първи, разбира се, са Nexus – само 2 седмици след Nexus 5 се обновява и 4-инчовата версия на смартфона. Директната връзка с Google и чистата версия на Android са ключови в случая.

Motorola

Motorola, тогава притежание на Google, също използва почти чиста операционна система, така че беше логично, когато Moto X получи KitKat 19 дни след потребителската си премиера.

Смартфоните на Motorola запазват основния фреймуърк на Android, като добавят своята „индивидуалност“, чрез приложения. Перманентно включеното гласово разпознаване, активния дисплей, Contextual и Modality Services дават на Moto устройствата нужната уникалност на пазара, без да тежат при ъпдейтите. Повечето версии на Android поддържат приложения и за няколко предишни ъпдейта. Приложенията, уникални за Motorola, са градени в Play Store и се движат на различен ъпдейт график от операционната система.

Дали след придобиването на компанията от Lenovo ще успее да запази това качество на услугата?

HTC

След трагичните представяния отпреди години (Thunderbolt например) HTC е поставила скоростта и качеството на ъпдейтите на преден план. Само месец след премиерата на KitKat тогавашният флагман на HTC One M7 го получи. Дори има страница, на която можете да проверите дали вашият модел ще бъде обновен или не, както и докъде е стигнал процесът на разработка. HTC Sense е интерфейсът, който различава тези смартфони от останалите андроиди, а той е все по-слабо интегриран в операционната система и по-силно базиран на приложения. HTC Service Pack е услуга на компанията, чрез която се ъпдейтват части от Sense, без да се налага да пускат нов ROM за операционната система.

Samsung

Една от любимите марки на българите предлага ъпдейтите на смартфоните си доста бавно. При положение че има най-голям брой продажби на Android устройства, би трябвало да акцентира върху ъпдейтите им, но уви. TouchWiz е модификацията на Samsung за Android OS, монолитна и цялостна. Голяма част от вградените приложения дублират тези на Google, без да добавят функции, и всичко идва като голяма тухла с панделка. Samsung не се възползва от възможностите за модулен ъпдейт чрез Google Play Store или друг вариант, така че ъпдейтите са редки и обемни. Ето защо не е изненадващо, че Note 3 излезе повече от месец след One M7 и 2 месеца и половина след Nexus 5.

LG

Почти 5 месеца трябваха на LG G2, за да получи KitKat ъпдейта. Отключеният вариант дори не беше първият – 4.4 за AT&T G2 излезе почти месец преди това. Въпреки че ѝ отне най-много време да извади ъпдейт за телефоните си, компанията явно не се е постарала – интерфейсът доста напомня на TouchWiz, с подобна функционалност и изглед, както и същата монолитна структура. Популярността на компанията расте с личен рекорд от 14.5 милиона продажби за втората четвърт на 2014 г., дано това провокира промени в политиката за ъпдейти.

Коментираните тук версии са на отключените смартфони – тези, които не са обвързани с оператор. Останалите обикновено отнемат доста повече време, защото, преди да излязат, минават редица тестове за съвместимост.

Дали тенденциите при ъпдейтите ще се запазят занапред? HTC е обещала да пусне Android L за One линията до 90 дни след излизането на потребителския код. Nexus, разбира се, ще останат първи в класацията, защото получават операционната си система директно от производителя и не прилагат промени. Motorola e голяма въпросителна – как ще се справи Lenovo с ъпдейтите и дали ще продължи прекрасната политика на лека модулна модификация, или ще изкара своя „тухла“, като TouchWiz. Най-вероятно всички смартфони ще получат Android L малко по-рано, отколкото при премиерата на KitKat, но Samsung и LG най-вероятно ще запазят последните позиции заради тежките промени, които правят по основната система.

Тагове: