Два дни след като анонсира първия си таблет, Microsoft представи и новата версия на мобилната си платформа Windows Phone. Повечето слухове се оказаха напълно верни и тя е внася много новости, но е и огромен риск за компанията. 

Най-важната разлика спрямо Windows Phone 7 е, че 8 не използва ядрото Windows CE. Новият двигател на платформата има много сходства с Windows 8, което за пореден път доказва, че момчетата от Редмънд се стремят да унифицират платформите си максимално. Очакваме промяната да има положителен ефект върху съвместимостта между Windows Phone и Windows 8 приложения.

Резултатът от радикалната промяна е, че нито едно досегашно Windows Phone устройство няма да получи ъпдейт до Windows Phone 8, а новите приложения за операционната система ще работят само върху новия хардуер. Потребителите на Windows Phone със сигурност са разочаровани, но, имайки предвид предимствата, смятаме, че ходът на Microsoft е оправдан. За текущите притежатели на Windows Phone хардуер Microsoft работи по Windows Phone 7.8. 

Платформата поддържа две нови екранни резолюции - 1280 х 768 и 1280 х 720, което отново я прави конкурента с Android и iOS. Поддръжката за 800 х 480 се запазва. Start екранът е значително променен и вече поддържа три размера на живите плочки, което може да доведе до доста интересни резултати.

Браузърът на Windows Phone 8 е Internet Explorer 10, който споделя голяма част от кода с десктоп версията си и има същия енджин. Очакваме той да е по-бърз от Safari, браузъра на Android и Chrome. Писането на приложения вече не преминава през Silverlight, а е нативно. Това дава огромно предимство на Windows Phone 8 в гейминг сегмента, тъй като операционната система вече поддържа DirectX

Подобно на iOS 6 и Android, Windows Phone 8 също залага на софтуер за виртуални карти за отстъпки и билети, но, за разлика от този на Apple, базиран на NFC

Първите Windows Phone 8 устройства очакваме от Nokia, Samsung, Huawei и HTC. Все още не знаем кога те ще бъдат на пазара, но предполагаме, че това ще се случи до края на годината, най-вероятно за празничния сезон. 

Повече скрийншоти може да видите в нашата галерия. Очаквайте подробен материал, посветен на Windows Phone 8 съвсем скоро.