От хилядолетия насам, редица поети, писатели и музиканти се опитват да открият начина, по който възприемаме красотата около нас.

Учените от National Academy of Science обаче са стигнали до интересен извод. Според тях мъжете и жените реагират по различен начин при оценката на нещо красиво. Чрез редица експерименти те са установили, че мъжете използват само дясното полукълбо на мозъка си, когато оценяват даден предмет, човек или гледка като привлекателен, докато жените извършват този процес с лявото и дясното полукълбо едновременно.

Според Camilo J. Cela-Conde от University of Baleares в Палма де Майорка смята, че това хипотетично се дължи на различните социални роли, които са изпълнявали мъжете и жените по време на еволюцията. Въпреки това обаче, според него няма пряка връзка между пола и нагласата дали нещо е красиво или не. Хората са толкова различни помежду си, че е нормално даден пейзаж, предмет или човек да се харесва на едни, а други да го намират за силно непривлекателен. Независимо дали са мъже или жени.

Тагове: