След като стана ясно, че Националната агенция за сигурност на САЩ (NSA), следи разговорите на цяла държава, сега става ясно, че тайно е подслушвала и мрежите на китайския телеком и интернет гигант Huawei, съобщават New York Times и Der Spiegel.
NSA са следили имейл архивите на Huawei, комуникацията между висши служители на компанията и дори изходния код на отделни продукти. Информацията е въз основа на документи, предоставени от Едуард Сноудън.

"В момента имаме добър достъп и толкова много данни, че ние не знаем какво да правим с тях", пише в един от изтеклите документи, цитиран от Der Spiegel в събота.

Huawei - основана през 1987г. от Рен Зегфей - отдавна се разглежда от Вашингтон като потенциален Троянски кон на Китай поради възприеманите тесни връзки с китайското правителство, които компанията отрича.

Съединените щати и Австралия забраниха на Huawei да участва в проекти за широколентов достъп, поради страхове от шпионаж. Huawei е един от водещите доставчици на мрежово оборудване в света и е третият по големина доставчик на смартфони в света.

Първоначалната цел на операция "Shotgiant" е да намери връзки между Huawei и китайската армия, според документ от 2010, цитиран от The Times. Но след това тя се разширява с цел да се научи как Huawei проникват в компютърни и телефонни мрежи.
"Много от нашите цели комуникират с произведени от Huawei продукти", пише в документа на NSA, според The Times. "Ние искаме да сме сигурни как се използват тези продукти, за да се получи достъп до мрежите".

Huawei е основен конкурент на американската компания Cisco Systems, Inc, но американски официални лица настояват, че шпионските агенции не водят промишлена шпионажна кампания от името на американски компании, както доклада на Сноудън предполага.

"Фактът, че ние се целим в чуждестранни фирми не е част от нито един икономически шпионаж", заяви високопоставен служител от разузнаването в четвъртък. Целта на усилията на икономическото разузнаване е "да подкрепи интересите на националната сигурност".

Тагове: