Едно скорошно проучване на Pew Research Center установи, че 75 процента от американците вярват, че продажбата и използването на марихуана, в крайна сметка ще бъде легализирано. По-голямата част от анкетираните хора, независимо дали са за и против легализирането, се съгласяват, че това ще се случи скоро.

В момента 17 щата имат закони за декриминализиране на продажба и употреба на марихуана, или такива, които намалят ограниченията за институции като болници например. Столицата Вашингтон е най-новото място, в което има значително по-снизходителни наказания за притежание на марихуана т.е. 25 долара глоба, вместо досегашните 1000 долара или шест месеца затвор.

Все пак броя на анкетираните лица е малък - само 1,821 възрастни - но се вижда драматична промяна в мисленето на американците за марихуаната. 75 на сто вярват, че „тревата“ неизбежно ще бъде узаконена, 69 на сто от републиканците и 79 на сто от демократите вярват, че тези, които са хванати, че притежават малки количества марихуана не трябва да бъдат вкарвани в затвора. Проучването е установило също, че хората виждат марихуаната като по-малка заплаха за личното здраве и обществото като цяло, в сравнение с други субстанции като алкохола например.