В понеделник бе обявено, че този Петък ще чуем решението на президента на САЩ, Барак Обама, по-случая с незаконните подслушвания на Националната агенция за сигурност (NSA).

Скандалът около Агенцията за национална сигурност на САЩ, изглежда безкраен. Почти всяка седмица (а понякога и всеки ден), има нови разкрития по темата за шпионажа, който обхваща всичко, от социалните мрежи, телефонни обаждания, текстови съобщения и данни за местоположението. Барак Обама вече се опита да успокои страховете на обществото веднъж, чрез внушаване на реформа по програмите за наблюдение, а сега е време за втория кръг.

Най-голямата промяна идва под формата на прекратяване на събирането на големи пакети от данни, съгласно раздел 215 от Патриотичният закон. Ще бъде въведена нова система, която поставя събраните метаданни в ръцете на неуточнена трета страна и изисква съдебно решение преди всяко запитване за достъп до данни, освен в случаи на извънредно положение.

Директорът на националното разузнаване, ще се консултира с главния прокурор за годишния преглед на бъдещите становища по съдилища, с цел защита на неприкосновеността на личния живот и разсекретяване на документи.

NSA ще бъде в състояние да разследва заподозрени в "две стъпки", вместо с досегашните три. Това означава, че преди, NSA са имали достъп до информация от три приятелски агенции, а сега те стават две, което ограничава достъпа до личните данни. Обама ще поиска от Конгреса, да създаде независима група за наблюдение, за да окаже натиск за спазване на гражданските свободи от разузнавателните агенции.

Според него "този план няма да бъде завършен за една нощ... но искам да знаете, че работата по-него е започнала." Той продължи да твърди, че е налице действително широко съгласие относно необходимостта от тези програми, както и за силни гаранции срещу злоупотреба. "Тези, които са обезпокоени от нашите съществуващи програми, не се искат повторение на 9/11, а тези, които защитават тези програми не пренебрегват гражданските свободи. Предизвикателството тук е данните да се събират правилно, а това не е лесно."

Може да намерите пълният текст на изказването на Барак Обама, тук в PDF формат!

 

 

АГЛС: „Обама, дай имунитет на Едуард Сноудън”!

Тагове: