С два на един гласа Федералната комисия по комуникациите на САЩ (FCC) положи началото на преразглеждането на принципите на „мрежовата неутралност“ (net neutrality), които бяха приети само преди две години.

Но преди да можем да разнищим какво стои зад това действие, е добре да си разясним какво е „мрежова неутралност“. Чисто и просто – доставчиците на интернет нямат правото да третират по различен начин трафика по техните мрежи в зависимост от неговия източник или съдържание. Този принцип гарантира, че доставчиците няма да дават приоритет на трафика към едни сайтове за сметка на други. Чрез мрежовата неутралност е възможно да се предотвратяват злоупотреби от страна на интернет доставчици, които биха могли да забавят трафика към даден сайт. Нещо, което де факто изнудва собствениците му да си платят допълнително за по-скоростна услуга. Затова мярката често се възприема и като символ на свободния интернет.

Както по всяка друга тема, така и тук има два лагера. Противниците на мрежовата неутралност, а именно компаниите – доставчици на интернет, твърдят, че наложените ограничения влияят изключително зле на бизнеса им и спъват инвестициите в сектора. В подкрепа на това са данните, че дванадесетте най-големи интернет доставчика в САЩ са свили капиталовите си разходи с 5.6% от 2014 до 2016 г. От бранша твърдят, че мрежова неутралност намалява приходите им, което от своя страна води до липса на развитие в сферата на широколентовия интернет. Aко имат възможност да предлагат различен по скорост трафик срещу допълнителни такси, те биха получили повече средства, които да инвестират в развитие на мрежата си.

Мрежовата неутралност често се възприема и като символ на свободния интернет.

Но независимо от коя страна на барикадата сте, трябва да знаете, че все още нищо не се променя. Проведеното на 18 май 2017 г. гласуване във Федералната комисия по комуникациите на САЩ не отменя моментално приетото през 2015 г. решение за налагане на стриктни правила по отношение на мрежова неутралност. То просто поставя началното на 90-дневен период на публични обсъждания. По време на него американски компании, заинтересовани групи, адвокати и други могат да представят своите мнения и съображения пред Федералната комисия по комуникациите на САЩ. След този период комисията ще представи финален вариант на решението, което ще бъде отразено в законовата рамка.

На този етап прогнозите са, че в крайна сметка Раздел II от Федералния закон за комуникациите, който гарантира мрежовата неутралност, ще бъде отменен. Причината за това е, че ръководителят на Федералната комисия по комуникациите Аджит Пай и Майкъл О'Райли, представители на Републиканската партия, са против мрежовата неутралност, като само другият член - Миньон Клибърн от демократите, е "за".

Chip Somodevilla / Getty ImagesChip Somodevilla / Getty Images

В подкрепа на своята теза Пай заявява, че неговото желание е широколентовият интернет да достигне до територии в САЩ, където все още няма доставчици на такава услуга. Според него с отмяната на мрежовата неутралност доставчиците на интернет ще имат стимула да изграждат нови бързи и по-бавни линии, с които да разширяват мрежата си и да достигат до нови потребители. За да направи думите си по-достоверни, по време на заседанието на комисията на 18 май Пай прочете и писмо от по-малките интернет доставчици. То гласи, че Раздел II от Федералния закон за комуникациите забавя тяхното разрастване. 

В САЩ предстоят интересни и напрегнати месеци

Миньон Клибърн е на противоположното мнение, като смята, че отмяната на регулацията няма да доведе до автоматично подобряване на услугите, нито до предлагане на отстъпки заради предполагаемите спестявания. Тя твърди и че промените няма да доведат до по-бързо изграждане на инфраструктурата и до справедливо отношение към крайните доставчици.

В САЩ предстоят интересни и напрегнати месеци, които могат до доведат до сериозни промени в интернет пространството. Поне на този етап обаче жителите на Европейския съюз могат да са по-спокойни. Въпреки критиките към Член 3 от Регламент (ЕС) 2015/2120 на Европейския парламент и на Съвета той поставя общи рамки за мрежовата неутралност в Европейския съюз. Все пак някои страни членки имат и доста по-сурови закони, пазещи мрежовата неутралност.

В нашия век промените се случват с удивителна скорост, но дали можем да предвидим всички негативи от тях? Ако приемем, че мрежовата неутралност отпадне, какво ще се случи с новостартиращите технологични компании, чиято дейност е неразривно свързана с интернет? Дори да се разработи уникално решение за бързо и качествено разпространение на видео съдържание, не се знае как ще се пребори то с мастодонтите на пазара. Особено при условие че те разполагат с огромни финанси и ще си осигурят висок трафик, нещо недостъпно за неговите възможности. Остава въпросът: няма ли да тръгнем към свят, в който интернет доставчиците ще се разпореждат със съдбата на бизнеса? 

Материалът е разработен съвместно с Filetress.