След шест месеца търсене, спекулации и отсяване на кандидати, Microsoft избра новия си изпълнителен директор – Сатя Надела. Той заменя на тази позиция Стив Балмър, който обяви своето оттегляне в края на месец август 2013 година. Бил Гейтс ще заеме позицията на „съветник по технологиите“, което предполага, че съоснователят на компанията ще има по-активна роля в създаването на продуктите. Джон Томпсън ще заеме овакантената председателска позиция от Гейтс.

 

46-годишният Надела беше ръководител на отдел „Облачни услуги и корпоративен сектор“ в Microsoft, който донесе 20.3 млрд. долара приходи и 8.2 млрд. долара в оперативни доходи за последната фискална година на компанията. Новият изпълнителен директор е ключовата фигура, наложила изместването на бизнес фокуса върху cloud услугите.

 

Новата позиция със сигурност е голяма стъпка напред за Надела, но тя носи и много отговорности и трудности. Той трябва да е човекът, който ще помогне на компанията да намери своето място в свят, в който продажбите на персонални компютри отбелязват спад, а таблетите стават все по-популярни. Друг проблем е мащабът на Microsoft, който може да се окаже твърде голям, за да се бори с конкуренцията на по-малките, но по-бързо развиващитe се и гъвкави компании. Дали той ще реши, че компанията трябва да продаде някои от своите подразделения? Така мислят хората от Wall Street. Това не означава, че едно такова решението ще бъде правилно, но със сигурност повдига много въпроси, с които наследникът на Стив Балмър ще трябва да се справя. Той трябва да се погрижи и за още нещо - ще успее ли Microsoft да създаде подобна екосистема от приложения, която Google и Apple наложиха преди години и която показва отлични резултати. Трудностите тепърва започват.