Само преди три месеца Samsung обяви, че втората половина на 2014 ще бъде сериозно предизвикателство за компанията. По-всичко личи, че анализаторите на корейците са си свършили работата, тъй като от производителите на линията смартфони Galaxy оповестиха, че очакват почти 60% спад в оперативните приходи за третото тримесечие на 2014 г. Според информацията технологичният гигант ще отбележи около 3.8 млрд. долара оперативна печалба за тримесечието, което приключи на 30 септември. Това бележи спад от 59.7% спрямо същия период от предходната година, съобщават от Cnet.

Към края на месеца ще излезе подробен доклад, но към момента е известно, че доставките на смартфони, които са отговорни за около 70% от оперативната печалба на Samsung, не са пострадали, но приходите са намалели. Причината е по-високите разходи за маркетинг и по-ниските крайни цени на устройствата.

Анализаторите очакваха третото тримесечие да е трудно за корейците, но компанията отбелязва най-сериозния спад от около 5 години.

„Третото тримесечие ще бъде трудно, тъй като смартфоните ще го дръпнат назад, а паметта остава единственият солиден източник на приходи“, коментира анализаторът Марк Нюман ot Sanford Bernstein.

Това е четвъртото поредно тримесечие, в което Samsung отбелязва спад на годишна база. Ясно е, че компанията има нужда от промяна. Въпреки че остава неоспорван лидер в доставките на смартфони, атаките от китайските производители стават все по-сериозни, особено в средния клас апарати. При най-скъпите Apple е сериозен конкурент, който дори представи iPhone-и с по-голям дисплей. Според информация на IDC от петте най-големи производители на смартфони само Samsung отбеляза спад на годишна база в доставките през второто тримесечие на 2014 г. Ако предположенията на Fitch Ratings са верни, през следващата година пазарният дял на Samsung ще спадне до 25%.

Преди три месеца от Samsung признаха за проблем. Според тях в Китай и Европа има сериозно предлагане, което е довело до спад в продажбите. Поради тази причина компанията е увеличила разходите за маркетинг. Приходите спадат и поради трудности в продажбите на по-старите 3G смартфони в Китай, тъй като страната се измества към 4G мрежа.

Компанията очаква приходите от чипове да изпреварят тези, направени от смартфоните. Това не се е случвало от 2011 г. Смятате ли, че Samsung има решение за спадането в приходите?

Вижте пресснимки на Samsung Galaxy A5