Samsung обяви, че през второто тримесечие на 2013 година ще започне масово производство на нов процесор Exynos 5 Octa. Той дава възможност на мобилните устройства да постигат максимална ефективност, благодарение на своите общо осем ядра - четири мощни Cortex-A15 ядра за обработка на интензивни задачи и четири Cortex-A7 ядра за по-леки натоварвания. Това решение предлага до 70% по-ниска консумация на енергия спрямо обичайната.

Както стана ясно на CES 2013, Exynos 5 Octa е първият в света мобилен процесор, който ще приложи новата концепция за обработка на архитектурата big.LITTLE, базирана на Cortex-A15 CPU, за да предложи оптимална работа на ядрата. Най-новият Exynos процесор ще бъде произведен с помощта на последния 28-нанометров (Nm) HKMG (High-K Metal Gate) процес с ниска мощност и енергоспестяващ дизайн, който увеличава енергийната му ефективност, чрез свеждане на статичния ток до минимум.

Samsung Exynos 5 Octa увеличава възможностите за мощност и обработка на 3D графика с повече от два пъти в сравнение с Exynos 4 Quad. С напредналата технология при дисплеите днес и прехода към все по-високи и ярки резолюции, Exynos 5 Octa е достатъчно мощен да поддържа WQXGA (2560x1600) дисплей с най-добрата кристално чиста резолюция, достъпна в момента за мобилни устройства, и така дава възможност на потребителите да се насладят на отчетливи видео изображения на своите смартфони и таблети.

С приемането на вградената мултимедийна карта (MMC) 5.0 и USB 3.0 интерфейс за първи път в индустрията новият Exynos процесор разполага с бърза скорост при трансфера на данни. Тази функция все повече се изисква при мобилните устройства, така че потребителите да могат напълно да се възползват от подобрените компютърни възможности като по-бързо зареждане, сърфиране в интернет и зареждане на 3D игри.