Наскоро Едуард Сноудън гостува в подкаста на астрофизика Нийл де Грас Тайсън, StarTalk Radio. Разбира се, той не присъства физически, а използва робот за телеприсъствие, за да се свърже с учения от убежището си в Москва.

Нийл де Грас Тайсън поведе разговора в много разнообразни посоки, стараейки се да не се ограничава до директно свързаната със Сноудън тема (NSA и Prism). Един от най-интересните коментари на експерта по дигитална сигурност е свързан с откриването на извънземни цивилизации. Според него дори в момента може да прихващаме успешно техните комуникации и телевизионни шоута, но информацията е толкова добре криптирана, че не можем да я различим от фоновия радио шум на Космоса. Сноудън е на мнение, че всяка цивилизация преминава през изключително кратък прозорец във времето, през който комуникациите не се криптират и могат да се четат лесно от останалите. Земята вече излиза от този прозорец, твърде логично е по-напреднали от нас цивилизации отдавна да са го оставили в миналото. Това намалява драстично шансовете за откриване на извънземни цивилизации.

Де Грас Тайсън опонира, че дадена извънземна цивилизация може да е толкова социално и морално напреднала, че няма проблеми със сигурността и не криптира данните си. А видяхте ли първия трейлър на “Сноудън”?