Въпросът, с който започнахме работата по новия брой на HiComm, беше прост - какво кара хората да рискуват здравето и живота си, докато практикуват екстремни спортове? Най-лесният и елементарен отговор е, че си говорим за специален вид откачалки, които ценят адреналина повече от физическата си цялост. Истината както обикновено се оказва по-различна и мотивацията може да бъде много по-различна от простото търсене на силни усещания.

Една тенденция, която ни прави впечатление напоследък, е все по-голямата популярност на тези занимания както индивидуално, така и в корпоративна среда. Затова решихме да проучим защо екстремният тиймбилдинг има толкова почитатели и какви са ползите от него. Оказа се, че освен очевидната връзка, която изграждат хората, след като преодолеят трудности заедно, екстремният тиймбилдинг помага за сплотяването на още няколко нива, които Еми Кирилова и Цвети Панчева проучиха в HitStory този месец, включително и чрез разговори с хора от SiteGround, Ubisoft Sofia, Frontex и няколко други български компании.

Трошенето на главата обаче е все по-популярно и като частно занимание, като основна вина изглежда имат едни малки джаджи, закачени за телата или каските на приключенци от цял свят. GoPro стартира през 2002 г. и е първата компания, която позволява да споделяме преживяванията си толкова лесно, но и да виждаме чуждия екстремизъм, с който да се вдъхновяваме за още по-крайни изпълнения.

Освен тази тема Цвети се гмурна в още едно притеснително изживяване, като посети FuckUp Nights Sofia. Събитието, на което успели хора разказват историите на своите провали, звучи странно, но невинаги е нужно да си строшиш главата сам и чуждият опит се оказва по-ценен от очакваното.

Доста по-градивен, но и още по-отдалечен от познатото ни е проектът Асгардия - първата космическа независима държава, която звучи като интересна алтернатива за съществуването ни в Космоса. За нейната реализация вероятно ще помогне “невъзможният двигател”, който НАСА наскоро успя да конструира. Проблемът с него, който Иван Първанов подробно обяснява във Futuristic, се корени в това, че нарушава някои от фундаменталните теоретични правила на физиката.

Нарушител на статуквото е и Надя Данабашева - Хера, която се определя като “майка, баща, поддръжка, мениджър на проекта, гейм дизайнер и управител” на Fury Studio. Това е разработчикът на една от най-новите български игри Ragewar. За играта, пътя от един бан до управител на гейм компания и динамиката в един малък, но сплотен екип си говорим в рубриката Inspiration Project.

Съвсем по правилата обаче Коледа вече чука на вратата. Затова й отделихме по-голямата част от Select на специална коледна селекция, в която включихме някои от любимите ни джаджи от тази година. По-подробно внимание сме отделили на Acer Swift 7, новия извит AOC AG352QCX монитор, красивия Gear S3 на Samsung и Logitech ConferenceCam Connect. Поглеждаме и по-практично на технологиите със специален материал, посветен на снимането на качествено аматьорско видео. Разделни в три категории - смартфон, влог и висок клас, сме подбрали най-важните елементи и подходи към снимането и техниката за видео, която да си изберете.

Забавленията са фокус в двата края на списанието. Първите страници отделяме на по-подробен поглед върху резултатите от инициативите ни HiEnd EPA и ECA. В тях вие избрахте любимите си продукти и съдържание за годината. Финала, както обикновено, поставя разделът Play с ревю на Watch Dogs 2, предварителен поглед към Rogue One: История от Междузвездни войни и сблъсъка между телевизионните вселени на Marvel и DC.

Както винаги, очакваме с нетърпение да споделите вашето мнение, препоръки или просто желание да обсъдим интересни теми. Можете да ни намерите на - Илия Темелков (itemelkov@hiend.bg), Цветомира Панчева (cpetrova@hicomm.bg), Вирджиния Кирова (vkirova@hicomm.bg) и Виктор Джамбов (vdjambov@hicomm.bg).

 

Вижте още - Защо Илон Мъск се изправя срещу света?

Тагове:
Още от Tech