Мечтата на Apple за създаване на изцяло електрически самоуправляващ се автомобил вече не е жива, тъй като компанията наскоро прекрати десетилетния си проект. Има обаче различни причини, поради които компанията реши да прекрати проекта си. Журналистът Марк Гърман от Bloomberg се обедини с Дрейк Бенет, за да публикува задълбочен доклад за това защо проектът Apple Car е отменен и как е изглеждал автомобилът.

В последния доклад се споделят редица подробности за неуспешния опит на Apple да създаде електрически автомобил, включително прототипи, производство, участващи придобивания и много други. Apple дълго време настояваше за разработването на своя електромобил, преди най-накрая да отстъпи пред последователните проблеми, произтичащи от нейния мотив и индустрията като цяло.

Докладът на Bloomberg описва прототипа на Apple Car като "бял миниван със заоблени страни", който прави впечатление на филия хляб, както понякога е наричан вътрешно. Той е имал плъзгащи се врати, огромен стъклен покрив и бели гуми. Странно е защо Apple е избрала да подходи с миниван, вместо с нещо подобно на Tesla. Въпреки това, тъй като това е било само прототип, компанията е можела да избере различен подход в окончателния дизайн. Автомобилът също така включваше гигантски телевизор вътре, съчетан с мощна звукова система, а седалките можеха да се превръщат в лежанки.

Ако Apple беше продължила с дизайна на минивана, той щеше да бъде предназначен за много специфична ниша.

В доклада се споменава, че Apple също е обмисляла да придобие Mercedez-Benz, но преговорите са преминали към партньорство, а не към изкупуване. Немският производител се съгласи да работи с Apple, но искаше компанията да предложи своята платформа за самоуправление и потребителския интерфейс за собствената си линия. Това потенциално предизвика Apple да се оттегли от сделката.

Снимка: Unsplash

Виж още: Intel Core i9-14900KS става първият процесор, който минава бариерата от 6 GHz