Една година след първоначалните доставки на прототипи на твърдотелни батерии на своите автомобилни партньори QuantumScape получи допълнителна похвала от PowerCo - дъщерното дружество на Volkswagen Group, което се занимава с батерии, за потенциала на своята технология. PowerCo наскоро завърши тест за издръжливост с твърдотелните клетки на QuantumScape и установи, че те могат някога да захранват електромобили, които могат да изминат 500 000 км без почти никаква загуба на пробег.

QuantumScape е компания за усъвършенствани батерийни технологии, която повече от десетилетие работи по разработването на мащабируеми, енергийно плътни твърдотелни батерийни клетки, които един ден ще могат да захранват по-безопасни, по-бързо зареждащи се и по-далечни електромобили.

По време на развитието на QuantumScape в областта на твърдотелните батерии Volkswagen Group е партньор от самото начало и остава един от най-големите инвеститори на стартъпа. Производителите на оригинално оборудване като Volkswagen помогнаха на QuantumScape да продължи развитието си и да предостави някои от най-обещаващите технологии за твърдотелни батерии в индустрията.

През декември 2022 г. компанията достави първата си партида от 24-слойни твърдотелни клетки на своите партньори от автомобилната индустрия за тестване - включително Volkswagen Group и други. Оттогава сме свидетели как QuantumScape разработва още по-енергийно плътни клетки, а от октомври 2023 г. надхвърля целите за производителност по време на тестовете.

Неотдавна дъщерното дружество на Volkswagen Group за батерии PowerCo завърши собствените си тестове за издръжливост с 24-слойните клетки на QuantumScape и съобщава за окуражаващи резултати за бъдещите електрически автомобили, които ще предлагат по-голям пробег със значително по-малко деградация на батерията.

Според доклад на PowerCo той официално потвърди показателите за производителност, споделени преди това от QuantumScape, доближавайки електромобилите с по-дълъг обхват още повече до мащабирана реализация. Компанията за батерии под егидата на VW Group описа подробно процеса на тестване на издръжливостта, който се проведе в продължение на няколко месеца в нейната лаборатория в Залцгитер, Германия, и постави твърдотелните клетки през над 1000 цикъла на зареждане.

Резултатът беше батерия, която поддържаше над 95% от първоначалния си капацитет. Въз основа на тези данни PowerCo заявява, че EV с WLTP пробег от 500 - 600 км (311 - 373 мили), оборудван с клетките QuantumScape, може да измине приблизително 500 000 км (~ 311 000 мили) без забележима загуба на общ пробег.

Докато стандартните за индустрията цели за твърдотелни клетки в този етап на разработка са 700 цикъла на зареждане и максимална загуба на капацитет от 20%, PowerCo заявява, че твърдотелната клетка на QuantumScape е надхвърлила тези очаквания, потвърждавайки собствените резултати на разработчика, описани в Q3 писмо до акционерите. Енергийно плътните клетки отговарят или надминават и други тестови критерии като възможности за бързо зареждане, безопасност и саморазреждане.

Снимка: Unsplash/QuantumScape

Виж още: Полицията препоръчва на родителите да деактивират тази функция на iPhone