Преди почти две години BMW ни представи футуристичен лек електрически мотоциклет, известен като CE 02. Добре дошли в бъдещето, защото сега BMW CE 02 е официално представен като най-новия електрически мотоциклет на марката.

Макар че няма еднозначно разграничение къде свършват скутерите и къде започват мотоциклетите, CE 02 вероятно попада точно в тази сива зона.

Компанията сама казва това: "Той е електрически, създаден е, за да се хареса на младите хора, и не е нито електромотоциклет, нито електроскутер. Това е електромобил, създаден за градската среда".

Трябва да се отбележи, че eParkourer не е нещо, колкото и да се опитва BMW да го осъществи. Компанията може да си има своите маркетингови хрумвания, но това, което всъщност гледаме, е лек електрически мотоциклет.

С максимална скорост от 95 км/ч той би трябвало да е достатъчно бърз за почти всички изисквания за градско или крайградско каране, но не е достатъчно мощен за използване на магистрала.

А с препоръчителна цена от 7599 долара (преди таксите според съответния район), това е и най-евтиният електрически мотоциклет на BMW до момента. Той не може да се сравнява благоприятно с електрически скутери със сравними характеристики, с по-големи батерии и на по-ниски цени, но водачите получават и подкрепата на BMW Motorrad в допълнение само към емблемата на BMW отстрани.

Той може да е тук не за дълго. С двойка батерии с капацитет малко под 2 kWh, общо 3.92 kWh, мотоциклетът има максимален пробег от 90 км. Возилото също така е с доста мощен с мотор с максимална мощност 11 kW, което означава, че реалният пробег вероятно ще спадне значително, когато се движите с по-висока скорост или използвате режим на каране с по-висока мощност.

Зареждането става с извънбордово зарядно устройство от ниво 1, подобно на електрическия велосипед. Пълното презареждане от празно състояние ще отнеме около 5 часа със стандартното зарядно устройство с мощност 0.9 kW или около 3.5 часа с опцията за зарядно устройство с по-висока мощност 1.5 kW. BMW посочва, че времето за зареждане от 20 до 80% е съответно 2.8 часа и 2.3 часа.

Представените наскоро умни очила ConnectedRide на BMW също ще бъдат съвместими с велосипеда, позволявайки на водачите да виждат данни в реално време, които се наслагват пред очите им с помощта на дисплей за глава.

BMW CE 02 скоро ще се присъедини към по-големия си брат - електрическия максискутер BMW CE 04. По-голямата мощност и по-високата максимална скорост на този мотоциклет го правят способен да се движи по магистрала, но той има и по-висока цена - близо 12 000 долара.

Снимка: BMW

Виж още: Е-яхтата на BMW е лукс на вълните и струва повече от жилището ви