През последното десетилетие електрическите автомобили със сигурност станаха масови, като много производители на автомобили прехвърлиха поне част от производството си към автомобили, захранвани с батерии. Но преминаването от бензин към електричество при други видове транспорт не е навлязло по същия начин.

BMW иска да промени това - донякъде. В сътрудничество с компанията TYDE, която обикновено произвежда луксозни яхти, дуото предлага изцяло електрическа лодка. Компанията е използвала технологията си за състезателни яхти (да, правилно прочетохте!), за да построи тази лодка. Това обаче не е обикновена яхта - това е лодка с една палуба, която изглежда, че побира може би десетина души. Максималната скорост на лодката е 30 възела, или около 55 км в час. За сравнение лодката на Jaguar, задвижвана с газ, която постави рекорд за скорост през 2018 г., разви 77 възела или около 110 км в час.

За да добавим още една странност, Ханс Цимер (известен с композирането на музиката за "Цар Лъв", "Карибски пирати" и много други) е разработил саундтрака на борда на лодката. Това ви кара да се чудите дали звуковата система е способна да възпроизвежда нещо друго освен партитури на Ханс Цимер, но за съжаление в прессъобщението не се казва. Според съобщението за медиите, звуковата система на борда поддържа Dolby Atmos, за да осигури "превъзходно качество на звука", макар че това вероятно няма да е от значение при количеството шум от околната среда, който обикновено ви съпътства, когато сте на вода (особено при полуоткрития дизайн на лодката).

Но в крайна сметка въпреки странното партньорство това е добра новина - още едно превозно средство няма да гори бензин, а вместо това ще се захранва с възобновяема енергия. Дали това ще окаже влияние върху по-широката индустрия за лодки е съвсем друга история.

Снимка: BMW

Виж още: Дали смартфоните ще успеят да изпратят DSLR в забвение?

 

Тагове: