Когато първите тракери се появиха, идеята им беше повече от добра: да ги използваме да открием нещата, които най-често губим. Разбира се, ситуацията бързо излезе извън контрол и оплакванията за недобронамерени проследявания повлякоха същата добра идея в една доста грешна посока. Сега Ford са се натъкнали на друга добра идея, но дали тя ще бъде правилно експлоатирана - предстои да видим. Всичко се завърта около Bluetooth технологията, понеже повечето устройства разчитат в една или друга степен на нея. Според автомобилният производител разработваното от него приложение ще предупреждава шофьорите за присъствието на близки велосипедисти, пешеходци или хора с тротинетки, използвайки предупреждения за местоположение, изпратени чрез технологията Bluetooth Low Energy (BLE). Потребителите, които са изтеглили и активирали на телефоните си специфичното приложение, ще се показват в информационно-развлекателната система на Ford Sync. Ако системата отчете, че е възможна потенциална катастрофа, тя ще информира водачите с графики или звуци от екрана на таблото. Или по-опростено: докато шофирате вашия Ford, на таблото ви ще изникват потенциални опасности, подобно на видеоигра.  

Ford планира да демонстрира своето приложение за първи път на Световния конгрес на Обществото за интелигентен транспорт на Америка тази седмица. То ще бъде използвано за поддръжка на съществуващата усъвършенствана система за подпомагане на водача на компанията, която вече може да се намеси, когато водачът не успее да реагира на препятствия навреме. Според изпълнителния директор на Ford Джим Бучковски приложението ще бъде налично за „по-новите превозни средства на Ford, които вече разполагат с технологията Ford Co-Pilot360“. Той продължава: „Сега проучваме начини за разширяване на възможностите за отчитане на превозни средства за зони, които шофьорите не могат да видят, за да помогнем на хората да шофират още по-уверено по пътища, които все повече се споделят от други, използвайки своите два крака или две колела“. 
Несъмнено идеята е добра. Но от една страна - водачите ще им се наложи да свикнат с още една нотификация, а от друга - стои основателният въпрос, колко точно потребители ще се съгласят да изтеглят поредното проследяващо местоположението приложение? И въпреки че автомобилите Ford не са никак малко, какъв би бил смисълът предвид наличието на всички останали автомобили по пътищата? Несъмнено това е една логична първа стъпка, но дали тя ще поеме в правилната посока? 

Снимка: Unsplash

Виж още: Honda смята, че е време отрочето ви да подкара електрически мотоциклет