Honda въвежда изцяло нов смисъл в това какво значи да поемеш управлението с UNI-ONE - електрическо устройство за придвижване без ръце, което свързва реалния свят с приключенията във виртуалната реалност. Изживяването оживява на South by Southwest (SXSW) 2024, където ще направи първия си глобален дебют извън Япония.

Помагайки ви да се придвижвате осезаемо от точка А до точка Б в дигиталната реалност, това приспособление с "разширена реалност" (XR) ви позволява, да речем, да се плъзгате през спокойно виртуално небе, докато усещате леки вибрации, или да изпитате прилив на адреналин от спускане по рампа, докато се накланяте и премествате тежестта си.

За разлика от традиционната инвалидна количка този високотехнологичен самобалансиращ се скутер може да се позиционира така, че да поддържа нивото на очите на другите, докато се движите. Ключът се крие в неговия интуитивен дизайн: наведете се напред, за да тръгнете, наведете се назад, за да спрете, и преместете тежестта си, за да се насочите във всяка посока. Има дори опция за джойстик за допълнителен контрол.

Въпреки че в последното съобщение за пресата не се споменава нищо за хората с увреждания, на официалния уебсайт на Honda се посочва, че UNI-ONE е предназначена за широк кръг потребители, включително "хора с увреждания и възрастни хора".

Компанията заявява, че "се работи по версия на UNI-ONE, която да подпомага хора с проблеми с долните крайници, но все още да могат да поддържат седяща поза".

Honda предвижда бъдеще, в което UNI-ONE е "всичко в едно", подобрявайки преживяванията в тематичните паркове, давайки възможност на хората с двигателни проблеми да се справят с ежедневните си дейности и дори добавяйки закачлива нотка към XR игрите.

Снимка: Unsplash/Honda

Виж още: Експерт твърди, че Алцхаймер всъщност може да не е мозъчно заболяване