Hyundai официално взе контролен дял в производителя на роботи Boston Dynamics, който корейският гигант закупи от японската SoftBank в сделка на стойност 1.1 милиарда долара. По сделката се работеше от доста време и тя представлява голяма стъпка напред за Hyundai в света на комерсиалните роботи. Съгласно новите параметри Hyundai ще държи 80 процента от Boston Dynamics, а досегашният ѝ собственик SoftBank ще задържи 20 процента.

Плановете на Hyundai предвиждат краткосрочен план разработка на роботи за логистика и производство, но с времето ще бъдат създавани повече хуманоидни роботи за работа като грижа за пациенти в болници. Освен това ще се разработват и роботи за нуждите на умните заводи и автономното шофиране.

Boston Dynamics стартира като компания на Масачузетския технологичен институт, разработвайки роботи, финансирани от военните. Най-известните ѝ машини са хуманоидният робот Atlas на два крака и „кучето“ Spot, което дори бе тествано като помощник на здравни работници по време на пандемията. От това лято Spot дори се продава за 75 000 долара, но въпреки славата си Boston Dynamics никога не е била печеливша, което обаче може да се промени под ръководството на Hyundai.

Собствените индустриални роботи на Hyundai са съсредоточени в заводите за автомобили на компанията. Наскоро Hyundai представи концепцията „кола с крака“, за която Hyundai вярва, че може да се използва при преминаване на пресечен терен по време на бедствия и аварии.

Снимка: Boston Dynamics

Виж още: Над половин милион души желаят пламенно Tesla Cybertruck

 

Тагове: