Знаете, че с появата си Tesla преобърна автомобилния свят - факт, който все още се превъзмогва с усилия от повечето автомобилни производители. Сега седем големи автомобилни бранда се обединиха, за да създадат нова мрежа за зареждане в Северна Америка с крайна цел 30 000 мощни зарядни точки в близост до градски и магистрални райони. Сред компаниите, участващи в начинанието, са BMW, General Motors, Honda, Hyundai, Kia, Mercedes и Stellantis. Предприятието излезе с изявление по този повод, в което се казва, че се опитва да "ускори прехода към електрически превозни средства" и "да направи шофирането с нулеви емисии още по-привлекателно". 

Целта на това предприятие е създаването на 30 000 нови точки за зареждане, а компаниите казват, че ще "използват публични и частни средства", за да я постигнат. В края на краищата Националната лаборатория за възобновяема енергия (NREL) изчислява, че страната ще се нуждае от около 182 000 бързи зарядни устройства, за да посрещне огромния наплив от електромобили, които ще тръгнат по пътищата до 2030 г. Това начинание представлява голяма част от тези нужди. 
Тези станции ще използват стандарта за комбинирана система за зареждане (CCS) и северноамериканския стандарт за зареждане (NACS). Струва си да се спомене, че суперзарядните станции на Tesla използват типа зареждане NACS и компанията наскоро отвори технологията за други производители на електромобили. 
Тази нова съвместна програма ще започне официално да функционира през тази година, при условие че премине през условията на регулаторно одобрение, и планира да открие първите си станции през следващото лято. Всеки обект ще разполага с множество зарядни устройства и множество удобства, като навеси, ресторанти, тоалетни и интегрирани магазини за търговия на дребно. 
Очаква се до 2030 г. продажбите на електромобили да достигнат над 50% от общите продажби на автомобили, така че колкото повече станции за зареждане са на разположение, толкова по-добре. За тази цел някои от компаниите, участващи в това начинание, се опитват сами да изградят повече зарядни станции. GM например обещава да изгради 40 000 зарядни станции в автосалоните в САЩ и Канада. 

Снимки: Charging North America

Виж още: Самолети без пилот политат над канадската пустош