С днешна дата Hyundai даде заявка за конкуриране в бранша за разработване на летящи превозни средства. Компанията обяви, че работи по свои собствени летящи превозни средства. Hyundai назначи д-р Джейуон Шин за ръководител на новото си подразделение, отговорно за въздушните превозни средства (Urban Air Mobility - UAM). Доскоро Шин ръководеше дирекцията за научноизследователска мисия на NASA. В Hyundai Шин и неговият екип ще имат задачата да разработят основните технологии зад летящите превозни средства на компанията.

Според Hyundai се очаква секторът на UAM да нарасне до 1.5 трилиона долара през следващите 20 години. Но Hyundai далеч не е първата компания, която обяви планове за конструиране на летящи средства. Uber работи по летящо такси с Bel. Volocopter има автономно въздушно такси с 18 ротора. Летящото такси на Lilium може да превозва до пет пътници, а Boeing и Kitty Hawk се обединиха за подобно начинание.

И все пак опитът на Шин в работата по свръхзвуков X-самолет, електрически самолети, управление на безпилотни летателни апарати и UAM може да даде предимство на Hyundai пред конкуренцията.

Виж още: Amazon доставя дронове за наблюдение на крокодили в Австралия