Нов летящ автомобил, сертифициран за авиация, току-що направи още една голяма крачка към комерсиализацията. Създателят на Aircar, KleinVision, обяви тази седмица продажбата на "новаторски" лиценз за производство на автомобила.

Сделката дава на китайската компания Hebei Jianxin Flying Car Technology Co ексклузивни права върху системата в определен, неразкрит регион. Цената на лиценза също не се съобщава. KleinVision заяви, че споразумението приближава летящите автомобили до реалността. Словашкият стартъп вече има сертификат за летателна годност за своята технология, която се превръща от автомобил в самолет за по-малко от три минути.

За да получи сертификата, Aircar е трябвало да проведе 70 часа летателни тестове и над 200 излитания и кацания.

Превозното средство също така успешно лети между градовете - през 2021 г. то извърши 35-минутно пътуване между словашките летища в Нитра и Братислава. Задвижван от 1.6-литровия двигател на BMW, летящият автомобил има максимална скорост от 300 км/ч и пробег от 1000 км.

Сега KleinVision се стреми да получи сертификат CS-32 на Европейската агенция за авиационна безопасност, който ще премахне ограниченията за броя на произведените самолети. Антон Заяц, съосновател на стартъпа, заяви, че Aircar също така ще получи модернизация на двигателя. Новата версия ще има авиационен двигател, който ще удвои мощността.

"Това ще увеличи средната скорост, ще съкрати разстоянието за излитане и ще повиши безопасността на продукта", казва Заяц.

Сделката с Hebei Jianxin е на фона на целенасочените усилия на Китай за комерсиализиране на летящи автомобили. Не всички разработвани самолети обаче са еднакви. Заяц подчертава разликите между летателните апарати с фиксирани крила като AirCar и VTOL (вертикално излитане и кацане). "VTOL са много енергийно неефективни и са сравнително бавни и с малък обсег, докато AirCar е бърз, с голям обсег и много енергийно ефективен", казва той.

Снимка: Unsplash/KleinVision

Виж още: За да удължите живота на литиево-метална батерия за електромобил, просто я изхабете и я оставете да престои