Изследователи от базирания в Цюрих държавен университет ETH заедно със стартъп от САЩ, свързан с MIT, са направили невъзможното. За първи път те са отпечатали роботизирана ръка с кости, сухожилия и връзки, което представлява голям скок напред в технологията за 3D печат. Заслужава да се отбележи, че различните части на ръката са отпечатани едновременно, а не са сглобени впоследствие.

Всяка от различните части на роботизираната ръка е била изработена от различни полимери с различна мекота и твърдост, като е използвана нова техника за лазерно сканиране, която позволява на 3D принтерите да създават "специални пластмаси с еластични качества" с един замах. Това очевидно открива нови възможности в бързо развиващата се област на протезирането, но и във всяка област, която изисква производството на меки роботизирани структури.

По принцип изследователите са разработили метод за 3D печат на бавно втвърдяващи се пластмаси, докато преди това технологията е била запазена за бързо втвърдяващи се пластмаси. Този хибриден метод на принтиране представя всички видове предимства в сравнение със стандартните проекти за бързо втвърдяване, като например повишена издръжливост и подобрени еластични свойства. Технологията също така ни позволява да имитираме природата по-точно, както се вижда в гореспоменатата роботизирана ръка.

"Роботите, изработени от меки материали, като разработената от нас ръка, имат предимства пред конвенционалните роботи, изработени от метал. Тъй като са меки, има по-малък риск от нараняване, когато работят с хора, и са по-подходящи за работа с крехки стоки", пише в изследването професорът по роботика от ETH Zurich Робърт Кацшман.

Този напредък продължава да печата слой по слой, но интегриран скенер постоянно проверява повърхността за нередности, преди да каже на системата да премине към следващия тип материал. Освен това екструдерът и скреперът са актуализирани, за да позволят използването на бавно втвърдяващи се полимери. Твърдостта може да се настройва прецизно за създаване на уникални обекти, подходящи за различни индустрии. Изработването на подобни на човешките придатъци е един от сценариите за употреба, но също така и производството на обекти, които поглъщат шума и вибрациите.

Свързаният с Масачузетския технологичен институт (MIT) стартъп Inkbit е помогнал за разработването на тази технология и вече е започнал да мисли как да печели пари от нея. Компанията скоро ще започне да продава тези новопроизведени принтери на производители, но също така ще продава сложни 3D-принтирани обекти, които използват технологията, на по-малки субекти.

Снимка: ETH Zurich/Thomas Buchner

Виж още: Тонове човешки боклук замърсяват Марс след 50 години проучвания