Космическият апарат "Одисей", изработен от базираната в Хюстън компания Intuitive Machines, успешно кацна на повърхността на Луната. Това е първият случай, в който космически апарат на частна компания каца на лунната повърхност, и първият апарат, произведен в САЩ, който достига Луната след мисиите "Аполо".

На борда на "Одисей" имаше инструменти на НАСА, които според космическата агенция ще бъдат използвани за подпомагане на подготовката на бъдещи мисии до Луната с екипаж в рамките на програмата "Артемида". НАСА потвърди, че кацането е станало в 18:23 ч. американско време на 22 февруари. Спускаемият апарат беше изстрелян от Земята на 15 февруари с помощта на ракета SpaceX Falcon 9.

Според The New York Times е имало някои "технически проблеми с полета", които са забавили кацането с няколко часа. Техническият директор на Intuitive Machines Тим Крейн заяви пред вестника, че "Одисей" определено е на Луната и работи, но предстои да видим дали мисията може да постигне целите си". "Одисей" разполага с ограничен прозорец от около една седмица, за да изпрати данни обратно на Земята, преди да настъпи тъмнина и това да направи захранвания със слънчева енергия апарат неработещ.

Intuitive Machines не е първата частна компания, която прави опит за кацане. Миналия месец Astrobotic направи опит със своя спускаем апарат Peregrine, но той беше неуспешен. Intuitive Machines планира да изстреля два други лунни модула тази година.

Снимка: Unsplash/Intuitive Machines

Виж още: Група ученици сглобиха най-малкия хуманоиден робот в света (ВИДЕО)