Не се притеснявайте, ако настояването на Mercedes за брандиране с марката EQ за електрически автомобили изглежда произволно – схемата за именуване може да не продължи дълго. Източници, говорещи за германския всекидневник Handelsblatt, твърдят, че Mercedes ще изостави марката EQ в края на 2024 г., когато се очаква да дебютира следващата му вълна от компактни автомобили. Просто казано, компанията няма да има голяма полза от етикета, когато все повече и повече от колите ѝ ще бъдат електрически.

Mercedes за първи път използва името EQ на серийни автомобили със SUV EQC от 2019 г. Оттогава компанията прилага марката както към електрифицирани версии на конвенционални дизайни като EQB, така и към уникални модели като EQS SUV. Концептуалните автомобили като EQXX за дълги разстояния също се придържаха към номенклатурата.

В изявление за Reuters говорител на Mercedes каза, че е твърде рано да се разкриват плановете. Въпреки това представителят посочи, че автомобилният производител ще адаптира използването на марката EQ, тъй като преминава към гама изцяло EV до 2030 г. Идентификацията все още играе ключова роля в настоящата стратегия на компанията за електрически превозни средства, добави говорителят.

Ако докладът е верен, преосмислянето няма да е изненада. Докато производителите на автомобили често използват имена, за да подчертаят електрическите силови агрегати, като Chevy Bolt и Ford Mustang Mach-E, те започват да разчитат на по-традиционни имена, тъй като електромобилите стават все по-често срещани. Предстоящият електрически Blazer на Chevy е един пример. Електромобилите в крайна сметка ще станат стандартни и компаниите няма да могат да използват наличието на електрически мотор като инженерна и маркетингова точка.

Снимка: Unsplash

Виж още: Neuralink е провалът на Илон Мъск, за който той не иска да разберете