Оригинален Tesla Roadster беше продаден за над 250 000 долара - в нов рекорд, докато първата кола на Tesla набира стойност като колекционерски артикул.

В рамките на дни след публикуването на офертата за превозното средство в портала на Gruber Motor Company собственикът получи няколко оферти над търсената цена и в крайна сметка той продаде колата за доста над 250 000 долара - въпреки че собственикът не искаше да потвърди крайната цена.

Това е повече, отколкото цената, на която Tesla планира да продаде следващото поколение Roadster.

Tesla Roadster беше първият автомобил на вече известния базиран в Тексас автомобилен производител: малък двуместен спортен автомобил, базиран на Lotus Elise.

Това далеч не беше успешна програма за превозни средства според повечето конвенционални стандарти. Закъсня, имаше трудно внедряване с много производствени проблеми, които доведоха до промени, и само около 2400 единици бяха доставени по време на около четиригодишното му производство между 2008 и 2012 г.

Но той беше успешен за Tesla, защото постигна основните си цели. Roadster промени възприятието на хората за това, какви могат да бъдат електрическите автомобили, и помогна за стартирането или ускоряването на още няколко програми за електрически превозни средства.

С пробег от 393 километра с първия пакет литиево-йонни батерии в сериен автомобил, ускорение от 0 до 100 км/ч за 3.7 секунди и максимална скорост от 201 км/ч той предефинира електрическите превозни средства като нещо повече от прехвалена количка за голф.

В бъдеще, когато много нови автомобили са електрически, вероятно ще погледнем назад към Tesla Roadster като превозното средство, което предизвика електрическата революция в автомобилната индустрия.

Поради мястото си в историята на EV транспорта някои хора в индустрията спекулират, че оригиналният Tesla Roadster може да се превърне в популярен колекционерски автомобил и да увеличи стойността си. Миналата година започнахме да виждаме промяна в цените на Roadster като Gruber Motor Company, магазин за електромобили, специализиран в Tesla Roadster, отчете, че някои превозни средства се продават на търгове за 120 000 до 182 000 долара. Трудно е да се определи колко Tesla Roadster са останали по пътищата, но няма да е изненадващо, ако са по-малко от 2000 единици.

Снимка: Gruber Motor Company

Виж още: Десет готини трика за по-качествена смартфон фотография

 

Тагове: