Драматична рокада на върха разтърси младата компания за е-коли Nikola, след като нейният основател и шеф Тревор Милтън подаде оставка. Причината са обвиненията, че той умишлено е заблудил инвеститори в компанията. Милтън ще бъде заменен от Стивън Жирски, бивш вицепрезидент на GM.

Новината идва само дни след като автомобилният гигант GM обяви, че взема 11% дял в Nikola. Разкритията идват от аналитичен доклад на фирмата Hindenburg Research, която обвинява Nikola в преувеличаване възможностите на своята технология. В частност изглежда, че видео, показващо как един от камионите на компанията се движи в реални условия, е фалшифицирано.

Веднага след новината акциите на Nikola се сринаха с 22 процента.

Бъдещето не изглежда розово за компанията. Финансовите регулатори в САЩ, както и министерство на правосъдието обявиха, че ще проведат свои разследвания. Nikola бе основана през 2015 г., а това лято излезе на борсата с толкова скъпи акции, че в един момент стартъпът струваше повече от Ford.

Снимка: Nikola

Виж още: Exynos 1000 най-сетне може да се окаже по-бърз от Snapdragon 875

HiCast е седмичен подкаст на екипа на списание HiComm - Геро, Стоян и Хели, в който водещите разговарят за най-интересното от света на технологиите, филмите и игрите. Ако искате да разберете какво е направило впечатление на екипа на списанието през тази седмица - не пропускайте епизод 7.