Обикновено когато говорим за скъпи класически автомобили, в тази графа попадат бивши състезателни автомобили или модели с ограничен тираж на производство и с повечето или всички оригинални части. Може би за първи път виждаме класически автомобил да се продава за над 300 000 долара, и то с каросерия и интериор, изработени изцяло от дърво.

Citroen 2CV беше продаден наскоро на 35-ия търг на Garden Party Auction на Rouillac в Chateau d'Artigny, близо до Tours, Франция, за рекордните 210 000 евро (371 995 долара), подобрявайки предишния рекорд с малко под 71 000 долара. Това е само малко по-малко от чисто ново Porsche 911 GT3.

Машината е изработена от дърводелеца Мишел Робияр от дървесина от различни плодни дървета, включително ябълка, круша и череша, както и бряст и орех. Робияр отделя повече от 5000 часа, за да изработи внимателно автомобила, като започва през 2011 г.

Робияр изработва и интериора, като пресъздава от дърво арматурното табло, волана и дори седалките. Все още не сме на едно мнение по въпроса за комфорта на дървените ламели вътре, но все пак визуално е много впечатляващо.

Има дори двигател, въпреки че технически той е 602-кубиковият двуцилиндров агрегат с въздушно охлаждане от по-късния 3CV. Шасито също не е дървено и е излязло от Citroen Dyane от 1969 г.

Но ако нямате нищо против лекия риск от пожар, можете да шофирате дървения 2CV с максимална скорост от около 80 км/ч.

Ири поне може и да сте могли, ако го бяхте купили преди Жан-Пол Фаван, основател на Musee des Arts Forains (Музей на панаирното изкуство) в Париж, където ще бъде изложена новата му покупка.

Снимка: Roillac

Виж още: NASA ще затвори четирима изследователи в симулирана марсианска база за една година