Някои собственици на автомобили Honda наскоро се оказаха в нещо като затворен кръг във времето. От началото на годината форумите на автомобилния производител бяха наводнени от съобщения за хора, оплакващи се, че часовниците и календарите в техните превозни средства са блокирани в 2002 г.

Проблемът изглежда е широко разпространен. Това засяга моделите на Honda и Acura с GPS навигационни системи, произведени между 2004 и 2012 г., и има съобщения за хора, които се сблъскват с проблема в САЩ, Канада и Обединеното кралство. Нещо повече, в момента изглежда няма решение. Всеки път когато някой запали колата си, часовникът се рестартира – дори ако е отишъл да го настрои ръчно предварително.

„Honda е наясно с потенциално опасение, свързано с дисплея на часовника на някои по-стари модели Acura и Honda, оборудвани с навигационни системи“, каза говорител на автомобилния производител пред Jalopnik. „В момента разследваме този проблем, за да определим възможни контрамерки и засега нямаме допълнителни подробности за споделяне.“

Проблемът изглежда произтича от пропуск в кодирането. Когато GPS сателит излъчва датата, той го прави с помощта на двоично 10-цифрено число, което включва препратка към седмицата. Една GPS епоха включва 1023 седмици, като системата се преобръща на седмица 1024. След като първите GPS системи започнаха да отчитат времето през 1980 г., те се преобърнаха през 1999 г. и след това отново през 2019 г. Ако системата не е правилно кодирана, за да отчете тези преобръщания, това, което може да се случи, е точно това, което виждаме с превозните средства на Honda: те се връщат към началото на календара.

Всъщност това не е първият път, когато собствениците на автомобили Honda се сблъскват с този проблем. Още през 2017 г. моделите на Honda и Acura от 1999 до 2004 г. с навигационни системи бяха нулирани до 1998 г. Същият проблем се появи наскоро през 2021 г. И в двата случая часовниците се върнаха точно 1024 седмици назад. Времето знае как да се подиграва с всички, но изглежда има специално място за разработчиците на софтуер на Honda.

Снимка: Chris Callopy

Виж още: Дигитална трансформация на финансовата индустрия: водещите тенденции за 2022

 

Тагове: