Новият електрически автомобил на Sony и Honda, наречен Afeela, беше показан по време на неотдавнашната конференция на Sony на CES в Лас Вегас. Иновативното при превозното средство е, че то ще има способността да пуска игри за PlayStation 5, като Horizon Forbidden West беше видяна да работи на цифров екран пред задните седалки на колата.

Afeela е името на новата компания, основана от двата японски технологични гиганта, след като през март 2022 г. те подписаха меморандум за разбирателство, за да задълбочат връзките си в областта на мобилността. Sony преследва инициативата за мобилност, откакто за първи път показа своята концепция за автомобил Vision-S през 2020 г., и въпреки че концепцията така и не влезе в производство, Afeela изглежда е наследила целите на Sony за включване на възможно най-много от нейните технологии във или извън електрическото превозно средство.

Моделът доказателство за концепцията на Vision-S първоначално имаше 33 сензора, включително радар, откриване на светлина и камери, заедно с поглъщащата 360° аудио технология на Sony и реално аудио. Що се отнася до концептуалния автомобил Afeela, той е оборудван с над 45 камери и сензори отвътре и отвън на автомобила и ще използва цифровата платформа Snapdragon, за да осигури богато изживяване при шофиране с електронни огледала, 3D навигация, процесори за естествен език и интелигентен потребителски интерфейс.

Освен това графичната технология Unreal Engine е предвидена за проектиране на интерфейса на тази дигитална платформа и благодарение на Sony автомобилът Afeela не само може да стартира PS5 игри, но ще предостави много други интуитивни технологии като персонализиране на дисплея според вкуса на водача, както се видя с темата за Спайдърмен, която беше показана накратко по време на презентацията.

Afeela ще започне да приема предварителни поръчки през 2025 г., докато доставките за Северна Америка ще започнат през пролетта на 2026 г. Новата кола първоначално ще се произвежда в завода на Honda в Северна Америка и ще разполага с възможности за автоматизирано шофиране от ниво 3 заедно с интегрирането на външни медии в изживяването в кабината. Има шест нива на автономност на автомобила (от нула до пет), като третото ниво позволява на автомобилите да имат засичане на околната среда и известна свобода за вземане на информирани решения.

Sony също възнамерява да проучи потенциала на облачните игри в Afeela в сътрудничество със студиото Epic Games и неговия Unreal Engine. Epic планира да помогне на Sony и Honda с VR/AR аспекта на шофирането. Epic също така заяви, че системите за информация и развлечение в автомобила стават все по-подходящи за решенията за покупка на клиентите в ерата на автономността на превозните средства и проектира Unreal Engine с мисъл за шофиране от следващо поколение.

 

Снимка: Unsplash

Виж още: Този прототип на BMW изглежда като негласен конкурент на Apple Car (ВИДЕО)