По време на  CES 2023, BMW обяви новия си електрическия спортен седан i Vision Dee на CES - концептуален автомобил, изглежда позициониран да съперничи на отдавна обсъжданото електрическо превозно средство на Apple.

i Vision Dee използва някои технологии за гласово разпознаване на Amazon, но основно демонстрира собствения софтуерен подход на BMW към автомобилите от следващо поколение с функции, предназначени да се справят превантивно с технологични компании като Apple, които изглежда са на ръба да навлязат в автомобилната индустрия. BMW предлага софтуерни актуализации от разстояние за милиони от своите превозни средства от 2019 г. и занапред казва, че се фокусира върху защитата на данните, насочването на разработчиците и безпроблемната цифрова интеграция.

В i Vision Dee водачите могат да избират между пет различни нива на информация, които да показват с помощта на „плъзгач за смесена реалност“ на таблото, включително указателни знаци за добавена реалност и известия в социалните медии. Цялото предно стъкло функционира като голям прожектиран дисплей. Гласовият асистент от следващо поколение на BMW, наречен Dee, може да осигури помощ на водача, да разпознае самоличността на шофьора, да отваря автоматично вратите и др.

Той също така разполага с 240 индивидуално контролирани сегмента на боята с електронно мастило, които могат да променят целия цвят на автомобила и моделите на дисплея. i Vision Dee ще бъде наличен най-скоро през 2025 г. като част от пускането на по-широка софтуерна платформа за автомобили.

След съобщението Bloomberg отбеляза как i Vision Dee изглежда е позициониран да съперничи на бъдещото електрическо превозно средство на Apple и може да предложи осезаеми признаци за вида характеристики, които да очакваме от него, когато най-накрая бъде обявено.

Има стотици аналитични доклади за плановете на Apple за автомобили, но най-новата информация от Bloomberg твърди, че компанията наскоро е намалила първоначалните си планове и е свалила предложената цена от 120 000 долара, елиминирайки амбициите за напълно самоуправляващо се превозно средство без волан или педали и интериорен дизайн, фокусиран върху общи места за сядане.

Сега се очаква колата да има много по-конвенционален дизайн с ограничени възможности за автономно управление на цена под 100 000 долара. Това може да позиционира електрическото превозно средство на Apple като много по-директен конкурент на модела S на Tesla, отколкото се смяташе досега. Сега се очаква автомобилът да бъде пуснат на пазара през 2026 г., но може да бъде обявен някъде през 2025 г., особено след като ще трябва да премине одобрение от регулаторите и широко тестване известно време преди публичното му пускане на потребителите.

Снимка: BMW

Виж още: Концептуалният автомобил на Mercedes-Benz за Avatar е като футуристичен блян (ВИДЕО)